Karakter van de Welsh
Inzage in het karakter van de Welsh en met name de “Lindestate Welshjes” laat zien dat je nogal wat “in huis” moet hebben om van een Welsh-pup een evenwichtige en stabiele volwassen familiehond te maken. Dat vraagt absoluut enorm veel tijd en energie. Het is een soort van alle ballen in de lucht houden.
Het feit dat ze lief en knuffelig, maar ook levendig en ondernemend zijn, is al iets om rekening mee te houden.
Daarbij komt óók nog dat ze heel ondeugend kunnen zijn, samen met een grote mate van intelligentie en slimheid, betekent het dat ze niet zo simpel op te voeden zijn als men denkt.
Doordat ze sociaal zijn en alles en iedereen leuk vinden, lijkt opvoeden bedrieglijk simpel, maar niets is minder waar.
Het is absoluut een gegeven, dat de fokker goede karakters moet fokken, maar onderschat zeker niet de invloed van de baasjes, die invloed is minstens 50% en dus is het zó belangrijk om via een goede hondenschool, waar men de karakters van de Welsh kent, vele cursussen te volgen en met de juiste adviezen uiteindelijk een welopgevoede volwassen hond te krijgen. Ja dat kost tijd en energie en het eerste jaar is best zwaar, maar ook heel erg leuk om zo’n geweldige pup te kunnen begeleiden naar de volwassenheid. En wat een plezier en vreugde beleef je dan aan de Welsh en wat een fijne band krijg je op deze manier met je hond. Het betekent dus dat ze net als alle honden consequent opgevoed moeten worden, maar ook duidelijk.
Er zijn een aantal factoren waar absoluut rekening mee gehouden moet worden.
Wist u dat ze feilloos emoties van mensen oppikken, zowel positieve als negatieve. M.a.w. bij een rustige ontspannen positieve benadering in de opvoeding, ze zijn erg gevoelig voor elke vorm van beloningen (liefst eetbare♥), zullen ze extra hun best doen.
Geen ruimte geven voor eigen invulling van een commando, want zoals reeds aangegeven ze zijn erg slim en zeker weten zullen ze kiezen wat hen het beste uitkomt en dat is meestal niet wat er bedoeld wordt.
Dus… bij het opvoeden en leren voor de toekomst een paar tips:
- Neem de tijd en zorg voor rust en ontspanning bij jezelf wanneer je de (jonge) hond iets leren wilt. Dat betekent dat je kunt wachten en herhalen wat er van de pup verlangd wordt en dus leert hij om te doen wat er gevraagd wordt want het moet toch. Zo leer je met zachte stem ze een commando te laten opvolgen “er is nl. geen ontkomen aan”. Het klinkt als muziek in de oren, toch?♫♪
- Stel je op als de leider en neem dus de leiding in het leerproces, dan breng je met de nodige overtuiging op de hond over wat je van ze verlangt en kan dat zonder een te harde aanpak.
- Voorkom dat je boos wordt, maar je mag wel met lage stem afkeuring laten blijken dat er iets niet goed gegaan is er van uitgaande dat hij het begrijpt. Daardoor kun je weer heel snel de knop omzetten en onmiddellijk weer belonen wanneer je ziet dat hij zijn best doet. Heel belangrijk, want dat motiveert!!
Met deze ondersteuning gaat het zeker lukken en zult u vele jaren plezier hebben van een fantastische hond DE WELSH♣♥