/

 

 

Castratie en Sterilisatie

Er doen veel verhalen de ronde omtrent sterilisatie en castratie. Overigens kun je zowel een reu als teef steriliseren en castreren.

Menigeen zal vragen wanneer je je hond “laat helpen”. Vooral dierenartsen, hondenscholen, uitlaatservices enz. en “anderen” hebben allemaal een reden om te vinden dat je “het” zou moeten laten doen.

Dierenartsen vinden dat je tumoren zou moeten voorkomen (maar dan moet je dat al laten doen vóór de puberteit, terwijl ze nog niet volgroeid zijn: dus niet!!) Het argument is dat ze de meest vreselijke dingen gezien hebben en dat klopt!. Alleen wordt even vergeten dat de meeste honden buiten de praktijk rondlopen en gewoon gezond zijn. Belangrijk: de kassa rinkelt. Gelukkig zijn er steeds meer dierenartsen die er op terugkomen.

Hondenscholen rijzen als paddenstoelen uit de grond. Je hoeft er geen opleiding voor te hebben m.a.w. op elke hondenschool kunnen ze je hond leren zitten en afliggen, maar wanneer er een klein gedragsprobleempje zich voordoet grijpen ze, vaak onvoldoende gehinderd door de nodige kennis naar “de oplossing” castratie en sterilisatie. Alleen het gedragsprobleem wordt er niet mee opgelost, alles is dus voor niks geweest, het heeft alleen veel nadelen opgeleverd en vooral een lege portemonnee.

Anderen, zoals veel andere hondenbezitters, helaas vaak niet gehinderd door enige kennis en meestal fervente aanhangers van Cesar Milan, hondenuitlaat-services, dagopvang enz..

Conclusie: Wat boven genoemden beweren is in ieder geval niet in het belang van de hond en moeten we dit dus niet willen.

Voordelen:

  • Geen loopsheden. Wil je dit niet neem je toch een reu??? Als er al voordelen zijn, ken ik ze in ieder geval niet.

Nadelen:

  • Wanneer je het te vroeg laat doen is de hond en zijn ook de organen nog niet volgroeid, met alle gevolgen van dien.
  • Een Welsh krijgt een slechte vacht (teddybeer)
  • De kans is zeer groot dat ze incontinent worden
  • Het karakter verandert; teven worden kattiger
  • Reuen moeten gewoon opgevoed en ze geleerd worden om met hun hormonen om te gaan. Ja, dat kost tijd en energie en heeft in alle opzichten veel voordelen, vooral voor de reu. Wil je dit niet? Neem een teef.
  • 9 van de 10 worden van de lucht nog dik, hebben altijd honger en moeten de rest van hun leven op dieet.
  • Grotere kans op een slechtere ontwikkeling van de heupen.
  • Mogelijke verandering van de kniehoeking, zodat er kruisbandproblemen kunnen ontstaan.
  • De dierenarts wil tumoren voorkomen, maar volgens de laatste onderzoeken, worden agressievere tumoren mede hierdoor veroorzaakt.

Goede reden: er zijn nauwelijks redenen, ook geen medische redenen dit te doen. Bovendien zijn er tegenwoordig zulke goede (homeopathische) medicijnen dat deze bijna altijd de voorkeur hebben.

Is er een gedragsprobleem volg dan gewoon meerdere cursussen op een goed gekwalificeerde hondenschool, goed voor de hond én voor de baas, want een gebrek aan gehoorzaamheid ligt bijna altijd aan de baas.

Leer vooral de reu goed omgaan met zijn hormonen. Begin daar al vroeg mee en ja dat kost tijd en energie. Maar hij leert geen teefjes lastig te vallen en zich normaal naar andere reuen te gedragen; dat maakt hem tot een evenwichtige hond met voldoende zelfvertrouwen die keurig onder appel staat.

Bovendien: we doen dit toch ook niet bij mensen????????????