/

 

 

De Welsh

De Welsh Springer Spaniel is één van de acht Spaniel variëteiten. De oorsprong van het ras ligt in Wales (Groot Brittannië), waar ook nu nog veel fokkers wonen (o.a. de Dalati- en Wainfellinkennels). 

In 1570 verscheen een eerste publicatie over de Welsh Springer Spaniel. in 1902 werd de Welsh Springer Spaniel als aparte variëteit door de Engelse Kennelclub aanvaard. In begin jaren '50 kwamen de eerste Welshen naar Nederland- hoofdzakelijk voor de jacht- en in 1956 werd het eerste nest Welshen in Nederland geboren. De Welsh Springer Spaniel is een uitstekende jachthond die het wild "opstoot"; hij moet werken "onder het geweer", d.w.z. op een afstand van 30 meter van de jager. Ook nu wordt gejaagd met een aantal Welshen met goed resultaat, vooral op waterwild. Hoewel de belangstelling voor de jacht binnen de rasvereniging toeneemt, zijn de meeste Welshjes fijne gezinshonden. Net als de Engelse Springer Spaniel kan de Welsh gebruikt worden voor het werk vóór en ná het schot. Dat de Welsh graag "voor de baas werkt" maakt hem tot een zeer geschikte kameraad, die snel leert en altijd alert is. Hij is dan ook niet alleen geschikt voor de jacht, maar ook voor behendigheid en andere hondensporten.

De Welsh Springer Spaniel is een middelmatig grote hond - teven worden ongeveer 46 cm hoog en reuen ongeveer 48 cm schofthoogte met een halflange, in het oog springende, rood/witte vacht. Een ware blikvanger tussen andere jachthonden. Ze behoren een edel hoofd, een goed ontwikkeld spierstelsel, flink bone en een diepe borst en voorborst te hebben. Dit laatste is belangrijk voor een grote longinhoud om de Welsh snelheid en uithoudingsvermogen te geven. Ter completering de typische sproetjes op de neus en pootjes en de fraaie waaierstaart maakt de Welsh tot een bijzondere verschijning. 

Qua karakter is de Welsh een fijne, vrolijke hond met de zg. "will to please". Ze zijn nieuwsgierig en bij tijd en wijle "minder geconcentreerd" of zo u wilt "eigenwijs". Elke gezonde Welsh is een kindervriend en houdt van een heerlijke stoeipartij op zijn tijd. Als hij de mogelijkheid krijgt zich uit te leven in een flinke wandeling of een lekkere renpartij zal hij zich in huis rustig gedragen.

Al met al een vriendelijke, ideale huishond die, mits opgevoed, zeer beslist een fijne kameraad is. Niet voor niets schaffen steeds meer Welsh- eigenaren een tweede Welsh aan, want één Welsh is leuk, maar twee is nog leuker!!!